Британският артист Банкси създаде коледна графити инсталация във Витлеем, на западния бряг

...
Британският артист Банкси създаде коледна графити инсталация във Витлеем, на западния бряг
Коментари Харесай

Банкси отбеляза Рождество с дупка от снаряд над люлката на Иисус

Британският артист Банкси сътвори коледна графити апаратура във Витлеем, на западния бряг на река Йордан, оповестява уеб сайтът France24.

Инсталацията, наречена „ Белегът на Витлеем ” (Scar Of Bethlehem; на британски думите белег - scar и звезда - star имат сходно звучене) изобразява раждането на Иисус. Според Библията Божият наследник се ражда в обор във Витлеем, тогава част от римската провинция Юдея. 

Типичните Рождественски подиуми демонстрират бебето Иисус, спящо в яслата, заобиколено от Мария и Йосиф,  домашни животни, а от време на време и други хора, пристигнали да се поклонят на младенеца. Над всички свети Витлеемската звезда (най-вероятно Халеевата комета), възприемана като знак за рождението на Спасителя.

Във версията на Банкси Светото семейство, магарето, волът и младенецът не са разположенени в обор, а пред стена от бетонни блокове. Персонажите са осветени през дупка с формата на звезда, оставена от снаряд. На стената на британски и френски са изписани думите " обич " и " мир ".

Творбата се намира в хотела Walled-Off, с който Банкси постоянно си сътрудничи, рекламиран от самия художник като „ Хотелът с най-лош аспект в света ”. Във всяка от десетте му стаи има истински работи на тайнствения графити актьор, а прозорците им гледат към Стената (бетонното оборудване, което разделя Израел от Западния бряг на река Йордан). 

По думите на художника „ това е превъзходен метод да се опише коледната история по друг метод - тъй че хората да се замислят повече за това по какъв начин живеят палестинците във Витлеем “.

През 2004 година Международният съд на Организация на обединените нации постанови, че разграничителната стена е издигната от Израел в нарушаване на интернационалното право. Според израелски политици стената е издигната за отбрана от терористични набези от палестинска страна. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР